top of page
IMG_2935.JPG
Logo_boven (2).png

ONS VERHAAL

Een exclusief, artisanaal bier met liefde gebrouwen

voor de echte genieter

Blond Fles+Glas vol.png
Blond Fles+Glas vol.png

Toen kwam een lange koude winter die wel eeuwig leek te duren en de mensen in Dendermonde hadden, na al die zomerse frisheid van de Blonde Lesage, wel eens zin in een hartig donker biertje. Omdat de zaken ondertussen zo goed liepen en hij zelf tot over zijn oren in het werk zat, stuurde onze brouwer een vaatje Lesage naar zijn creatieve neef in het verre Lochristi, tussen Lokeren en Gent, om er een donkere versie bij te verzinnen. Met wel 3 moutsoorten, Pale Ale, Munich en Special B, en verder geroosterde gerst, hop van de plaatselijke boer, water en gist, kwam de donkere Lesage tot stand. Opnieuw werd dit bier, de Lesage Bruin, een fabelachtig succes en tot het einde van de winter kon men zich van Dendermonde tot Lochristi en overal daarrond en daartussen te goed doen aan deze smakelijke lekkernij.

SpecialFles+Glas vol.png
SpecialFles+Glas vol.png

Lang geleden, toen de dieren nog spraken en de wereld er nog sprookjesachtig bij lag, was er eens, in Het Land Van Dendermonde, een herberg, genaamd De Centaur *. Om zijn klanten te kunnen voorzien van lekker en vers gebrouwen bier, kocht de jonge herbergier op een mooie zomerse dag een grote koperen ketel. In zijn schuur begon hij te experimenteren met gerstemout, tarwe, haver, water en hop en zo kon hij op een dag zijn klanten laten proeven van een gloednieuw, sprankelend blond brouwsel. Omdat de dieren inderdaad nog spraken zoals in de oude sagen, noemde hij het bier Lesage Blond.

Bruin Fles+Glas vol.png
Bruin Fles+Glas vol.png

Toen de lente aanbrak hadden de klanten wel weer zin in iets nieuws en de brouwer en zijn neef besloten om hun verre oom in Het Land Van Hulst aan het werk te zetten om een derde Lesage te ontwikkelen. Deze oom was een imker en nadat hij van de Blonde en de Donkere Lesage had geproefd, toog hij aan het werk. Uiteraard kwam er honing aan te pas en gerste- en tarwemout. Ook kandijsuiker, koriander en curaçao.  En lang voor het opnieuw zomer werd in de Landen van Dendermonde, Gent, Hulst, Stekene en Het Land Van Waas dat daartussen lag, kon men er al genieten van de Lesage Special. Want speciaal was hij wel, met zijn zachte honingsmaak en zijn heerlijke zomerse afdronk!

In herberg De Centaur in Dendermonde, zag de brouwer dat het goed was en op elk vat tekende hij het logo van zijn zaak: een fiere paardman met pijl en boog. Ondertussen kunnen de dieren niet meer spreken, maar Lesage Bieren worden nog steeds gedronken in Vlaanderen en ver daarbuiten.

*Door de eeuwen heen leefden in de geest van mensen de meest fabelachtige wezens. Goddelijke dieren, hallucinaties of wilde fantasieën? Ooit waren ze keiharde realiteit. De centaur is een mensbeest, hij is half mens en half paard. De herkomst van de Centaur ligt bij de Oude Grieken.

bottom of page